Πρόληψη - Δρίβα Θεοδοσία Παιδοδοντίατρος

Η άσκηση της οδοντιατρικής στα παιδιά έχει σαν βασικό της άξονα την πρόληψη. Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται ολοκληρωμένα εξατομικευμένα προληπτικά προγράμματα που βασίζονται στον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και στην εφαρμογή προληπτικών οδοντιατρικών πράξεων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και οδοντικός καθαρισμός

Στο ιατρείο μας λειτουργεί σύστημα επανάκλησης ασθενών ανάλογα με τις οδοντιατρικές τους ανάγκες.

Η παιδική τερηδόνα είναι σημαντικά πιο επιθετική συγκριτικά με την τερηδόνα των ενηλίκων και η έγκαιρη διάγνωση της συμβάλει στην αποφυγή πόνου και φλεγμονής που μπορεί να αποβούν εξαιρετικά τραυματικές εμπειρίες σε μικρές ηλικίες.

Ο εξαμηνιαίος ή και συχνότερα κατά περίπτωση οδοντιατρικός έλεγχος και ο τακτικός οδοντικός καθαρισμός με την τοπική εφαρμογή φθορίου αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της τερηδόνας.

Φροντίδα στοματικής υγείας

Στα πλαίσια της πρόληψης, οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού αναγνωρίζονται έγκαιρα και παρέχονται συμβουλές για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

Σε παιδιά και κηδεμόνες διδάσκεται στοματική υγιεινή ανάλογα με τις δεξιότητες και την ηλικία, συζητούνται οι διατροφικές συνήθειες με σκοπό τη βελτίωση τους και ενεργοποιούνται κίνητρα φροντίδας της στοματικής υγείας.

Σκοπός μας είναι η κάθε οικογένεια να αναγνωρίζει από νωρίς τον τρόπο με τον οποίο η λήψη τερηδονογόνων τροφών μπορεί να γίνει με τις λιγότερες επιπτώσεις στην στοματική υγεία του παιδιού και η εγκατάσταση σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής από μικρή ηλικία.

Φθορίωση

Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε σήμερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της τερηδόνας, καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών, δρώντας στοχευμένα στην αδαμαντίνη (σμάλτο) και επαναμεταλλικοποιεί περιοχές όπου η δράση της τερηδόνας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Η δράση του στην αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών) είναι κυρίως τοπική, κάνοντάς τη πιο σκληρή και ανθεκτική ενάντια στα τερηδονογόνα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια μέσα στο στόμα μας. Επιπλέον, έχει και μια ήπια αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα μικρόβια αυτά.

Η προστασία που παρέχει κατά της τερηδόνας είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη δημόσια υγεία και εάν χρησιμοποιείται σωστά δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Φθόριο υπάρχει, σε μικρές συγκεντρώσεις, σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά όπως το τσάι και τα ψάρια.

Το φθόριο που περιέχεται στις οδοντόκρεμες συμβάλλει αλλά δεν επαρκεί για την πρόληψη της τερηδόνας λόγω της μικρής του περιεκτικότητας. Η διαδικασία της φθορίωσης είναι από τις πλέον ευχάριστες οδοντιατρικές πράξεις καθώς συνοδεύεται από οδοντιατρικό καθαρισμό ή στίλβωση των δοντιών, οδηγίες στοματικής υγιεινής και εφαρμογή του φθορίου μέσω ενός gel ή βερνικιού με πολύ ωραία γεύση την οποία το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μόνο του.

Η τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της τερηδόνας. Στη χώρα μας, δεν εφαρμόζεται εμπλουτισμός του νερού με φθόριο όπως σε άλλες χώρες και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η συστηματική χορήγηση του φθορίου στο οδοντιατρείο σε όλα τα παιδιά ηλικίας κατά μέσο όρο 4-13 ετών, αν και ο χρόνος εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Η φθορίωση έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζεται κάθε 6 μήνες, αν και η συχνότερη εφαρμογή σε υψηλού τερηδονικού κινδύνου ασθενείς ενίοτε συνίσταται.

Εφαρμογή προληπτικών καλύψεων οπών και σχισμών (επικαλύψεις)

Οι επικαλύψεις (προληπτικά σφραγίσματα) εφαρμόζονται κυρίως στα μόνιμα πίσω δόντια (τραπεζίτες) που τα παιδιά βγάζουν στην ηλικία των 6-7 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις και σε νεογιλά (παιδικά) πίσω δόντια για την πρόληψη από την τερηδόνα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο που δεν προκαλεί φθορά στα δόντια καθώς υγρή ρητίνη επαλείφεται σα βερνίκι καλύπτοντας όλες τις σχισμές που έχουν τα δόντια στην επιφάνεια με την οποία μασάμε και προστατεύουν από την τερηδόνα στα σημεία αυτά.

Οι σχισμές αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθαριστούν καθώς είναι συχνά λεπτότερες ακόμα και από τους θυσσάνους της οδοντόβουρτσας και πολλές φορές καταλήγουν σε μεγάλο βάθος ακόμα και πλησίον του οδοντικού πολφού (νεύρο δοντιού). Στα σημεία αυτά συγκρατούνται τα κολλώδη φαγητά και ξεκινάει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τερηδόνα σε πολύ μικρή ηλικία.

 

Συμβουλευτική γονέων

Στο ιατρείο μας παρέχονται συμβουλές πρόληψης τραυματισμών στο παιχνίδι και την άθληση, ενημέρωση για τις επιπτώσεις των έξεων και συμβουλές για τη διακοπή αυτών, και δίνεται δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης ορθοδοντικών ανωμαλιών και καθοδήγηση των γονέων σε οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικά με την στοματική υγεία των παιδιών τους.

Τα προληπτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στο ιατρείο μας ακολουθούν τα πρωτόκολλα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής.

H toothfairy συμβουλεύει

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο καλό είναι να γίνεται μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

H toothfairy συμβουλεύει

Επισκεφτείτε με τα παιδιά σας τον οδοντίατρο σας κάθε έξι μήνες για έλεγχο.

H toothfairy συμβουλεύει

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους οπωσδήποτε πρωί και βράδυ.

H toothfairy συμβουλεύει

Βουρτσίζετε οι ίδιοι τα δόντια των παιδιών σας ή επιβλέπετέ τα μέχρι να σιγουρευτείτε πως το βούρτσισμα γίνεται ικανοποιητικά.

H toothfairy συμβουλεύει

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη πρέπει να περιορίζεται στις ώρες των γευμάτων και όχι ενδιάμεσα.