Η Νεράιδα των Δοντιών - Δρίβα Θεοδοσία Παιδοδοντίατρος

Η πρόληψη και φροντίδα για τα δόντια του παιδιού έχουν μεγάλη σημασία για τη μετέπειτα καλή στοματική του υγεία. Είναι λοιπόν σημαντικό τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να έχουν σωστή ενημέρωση - ο καθένας με τον τρόπο του φυσικά!

Η Νεράιδα των Δοντιών εξηγεί με τρόπο διασκεδαστικό στα παιδιά όσα πρέπει να γνωρίζουν, ενώ στα περιθώρια δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις για… τους μεγάλους.

Διαβάστε τις ιστορίες της!

Οδοντικός Καθαρισμός

Ο οδοντικός καθαρισμός για την αφαίρεση υπολειμμάτων τροφής με την μορφή οδοντικής πλάκας, τρυγίας (πέτρα) ή χρωστικών είναι απαραίτητος στα παιδιά για την αποφυγή της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Η καθιέρωση του σε τακτική βάση προάγει τη στοματική υγεία και προλαμβάνει πολλές οδοντιατρικές θεραπείες.

Εμφράξεις

Η αποκατάσταση των τερηδονισμένων νεογιλών δοντιών είναι απαραίτητη για την αποφυγή πόνου και φλεγμονής και τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή διαδοχή τους από τα μόνιμα δόντια. Η προληπτική έμφραξη οπών και σχισμών στα μόνιμα δόντια προλαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τερηδονισμό των δοντιών αυτών σε πολύ μικρή ηλικία.

Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Η ορθή επίδειξη του τρόπου βουρτσίσματος είναι σημαντική για την εγκατάσταση σωστών συνηθειών στοματικής υγείας. Η χρήση των μέσων στοματικής υγιεινής ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητες κάθε παιδιού και πρέπει να γίνεται με επίβλεψη ενήλικα τουλάχιστον έως την ηλικία των 7-8 ετών.

Ορθοδοντική

Η έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών ανωμαλιών και η άσκηση προληπτικής ορθοδοντικής μπορεί να αποτρέψει περίπλοκες και χρονοβόρες ορθοδοντικές θεραπείες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Έξεις

Η έγκαιρη αντιμετώπιση στοματικών έξεων μπορεί να αποτρέψει σκελετικές ορθοδοντικές ανωμαλίες.

Εξαγωγή

Η αφαίρεση δοντιών είτε για λόγους ορθής διευθέτησης των μονίμων δοντιών είτε λόγω εκτεταμένου τερηδονισμού εάν πραγματοποιηθεί με σωστή ψυχολογική προσέγγιση δεν αποτελεί τραυματική εμπειρία για το παιδί.

Ακτινογραφία

Η λήψη ακτινογραφιών είναι συχνά απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οδοντιατρικών καταστάσεων. Με τη χρήση της ψηφιακής ακτινογραφίας και ποδιάς μολύβδου, η πρόσληψη ακτινοβολίας περιορίζεται στο ελάχιστο.

Φοβία

Η εξοικείωση του παιδιού με το οδοντιατρικό περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σωστά δομημένης σχέσης του με τη στοματική του υγιεινή και τη γενικότερη φροντίδα της στοματικής του υγείας.

Συμβουλευτική γονέων

Η ενημέρωση των γονέων για την εγκατάσταση σωστών διατροφικών συνηθειών από τη γέννηση και την ορθή φροντίδα της στοματικής υγείας από το πρώτο κιόλας δοντάκι συντελεί στην πρόληψη της βρεφικής τερηδόνας.

Φθορίωση

Η τοπική εφαρμογή φθορίου από την ηλικία των 4 ετών ενδυναμώνει τα μόνιμα δόντια που αναπτύσσονται και επιτελεί σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της τερηδόνας.

Τραύμα

Η σωστή αντιμετώπιση τραυματισμού σε παιδικό ή μόνιμο δόντι είναι μεγάλης σημασίας για τη πρόληψη φλεγμονής, πόνου και αποφυγή επιπλοκών στο διάδοχο μόνιμο δόντι.

Διατροφικές συμβουλές

Η εγκατάσταση σωστών διατροφικών συνηθειών από τη παιδική ηλικία προάγει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού και συντελεί στην πρόληψη της τερηδόνας.

Έξεις – πιπίλα

Η ψυχολογική υποστήριξη και η καθοδήγηση κατά τη προσπάθεια διακοπής στοματικών έξεων μπορούν να συμβάλουν σε μια λιγότερο ψυχοφθόρα διαδικασία προς όφελος της στοματικής υγείας του παιδιού.

H toothfairy συμβουλεύει

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο καλό είναι να γίνεται μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

H toothfairy συμβουλεύει

Επισκεφτείτε με τα παιδιά σας τον οδοντίατρο σας κάθε έξι μήνες για έλεγχο.

H toothfairy συμβουλεύει

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους οπωσδήποτε πρωί και βράδυ.

H toothfairy συμβουλεύει

Βουρτσίζετε οι ίδιοι τα δόντια των παιδιών σας ή επιβλέπετέ τα μέχρι να σιγουρευτείτε πως το βούρτσισμα γίνεται ικανοποιητικά.

H toothfairy συμβουλεύει

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη πρέπει να περιορίζεται στις ώρες των γευμάτων και όχι ενδιάμεσα.